• Loading...

Szűrők


4 zseniális játék felnőtteknek (is)!

A családomban nagy hagyománya van a társasjátékoknak. Minden generációt összehoztak az asztal felett, a nyári szünetekben a dédimamám mindig kapható volt a malmozásra, és nyaralni sem mentünk el egy doboz Ki nevet a végén? nélkül. Még ma is úgy fest számomra egy ideális szerda este, hogy összejövünk a barátokkal, és kipróbáljuk az újdonságokat. Mióta pedig felfedeztem a kooperációs játékokat, elképzelni sem tudok jobb kikapcsolódást egy izgalmas társas partinál. Megosztom veled is, hogy melyek nagy kedvenceim, amik mellől nehéz felállni.

Old meg kísértetkastély rejtélyét!

Serdülőkoromban fedeztem fel, hogy miben áll Agatha Christie zsenialitása. A Tíz kicsi négerrel kezdtem, aztán utána egyből befaltam még vagy húsz könyvét. Imádtam a rejtélyeket, az érdekes karaktereket, és persze azt, hogy mindig az volt a gyilkos, akire sosem számítottam. Azon a karácsonyon kaptam a Jézuskától egy Cluedót, ami mind hangulatában, mind történetében megidézte kedvenc bűnügyi történeteimet. Az egyetlen problémám az volt ezzel a játékkal, hogy hamar rájöttem a megfelelő taktikára, innen pedig már túl könnyen nyertem azok ellen, akik először ültek le velem játszani. A Dixitbe is hamar beleszerettem, gyönyörűek a mesekönyvillusztráció-szerű kártyái, és érdekes a játékmenet is, ami függhet a kreativitásodtól vagy játékostársaid ismeretétől.

Az a játék, amit most ajánlok, ennek a két játéknak a fúziója: a Mysterium. Conrad MacDowell a háború után a régi családi birtokon kezd új életet, ám a kastély közel sem biztosít olyan nyugalmat, mint amilyenre vágyott. A házban ugyanis egy szellem kísért. MacDowell meghívja magához médium barátait, hogy felfedjenek egy gyilkosságot, ami hosszú évekkel ezelőtt történt. A játékban lehetsz te a szellem, aki elvezeti a médiumokat a megoldásig vagy egy a médiumok közül, aki a szellem jeleinek segítségével deríti ki, hogy ki volt a gyilkos, hol és mivel ölte meg az áldozatot, aki azóta a kastélyban kísért. A nyomokat kártyák formájában kapod a kezedbe a szellemtől, az ezeken szereplő képek, mint víziók utalnak a gyilkosságra. Be kell vetned a logikádat és az intuícióidat is, hogy felfedd a kastély rejtélyét!
 
                          

Cseréld le az Activitydet

Tapasztalataim szerint egy parti Activity bármilyen társaságot képes felrázni. Egyetlen hátránya, hogy egy rosszul sikerült selyemhernyó rajz vagy egy félreértett mozdulatsor családokat, barátságokat és szerelmeket szakíthatnak szét – még akkor is, ha előzőleg, közös megegyezés alapján a dobozában hagyjuk a pontozó táblát.

Az Imagine az Activity kapcsolatbarát verziója. Nem kell beszélned, nem kell mutogatnod, és ami a legfontosabb – nem kell attól félned, hogy szürrealista rajzstílusod nem talál értő közönségre. Ebben a játékban átlátszó műanyag kártyákra nyomott ábrák mozgatásával írhatod körül a kitalálandó kifejezést, amire bárki rákérdezhet. A játékoban akárhányan részt vehettek, csak egy sima, egyszínű felületre lesz szükségetek, amin jól látszanak a kártyák, a játékidőt ti határozzátok meg.

                    
     

Bújj a rosszfiúk bőrébe, és foglald el Tokiót!

Tokió királyához hasonló játékkal még nem volt dolgom, de egyből belopta magát a szívembe. Jópofa, izgalmas és gyors. A 90-es évek rajzfilm- és képregényvilágát idézik meg a nagyváros felhőkarcolói között tomboló szörnyek.

A Tokió-öbölben megkezdődött a harc, szörny szörny ellen küzd, hogy kiderüljön, ki lesz a város királya. Válassz magadnak karaktert, dobj a kockákkal, és döntsd el, hogy pontszerzéssel vagy az ellenfeleid legyőzésével akarod megnyerni a játékot. Vásárolhatsz képességkártyákat is, amik segítségedre lesznek a küzdelemben. Hatan játszhattok egyszerre, de a kiegészítő csomaggal bővíthető is a játékosok száma. Egy kör nagyjából húsz perces, ezért viheted magaddal házibulikra, családi szülinapozásra vagy utazásra is.

                

Megérkezett a leveled Roxfortból

Nem tagadom, hogy bármi, aminek köze van a Harry Potter könyvsorozathoz – kivéve a fanfiction minőségűre sikeredett nyolcadik részt, és a varázslényes tankönyv megfilmesítését – hisztérikus rajongást vált ki belőlem. A Hogwarts Battle azonban valóban zseniálisra sikerült.

A játék abszolút visszaadja a könyvek élményét. Harryvel, Hermionéval, Ronnal és Nevillel veheted fel a küzdelmet a válogatott gonosztevőkkel és magával Voldemorttal szemben, a végső csata éppen olyan kilátástalannak tűnik, mint a könyvsorozat utolsó fejezetiben. Használhatsz varázsigéket, mágikus tárgyakat és segítőket is toborozhatsz magad mellé. Kiválaszthatsz egy könyvet a sorozatból, de mind a hét rész kártyáival is játszhatsz egyszerre.

Szintén kooperációs játékról van szó, minden karakternek megvan a saját különleges képessége, amivel a társait segítheti. A roxforti csatát ketten vagy négyen vívhatjátok meg, és nehézségtől függően 30-60 percig tarthat.

 

Forrás: www.divany.hu

A bejegyzéshez kapcsolódó linkek:

Mysterium (Asmodee, nyomozós kooperatív társasjáték, 9-99 év)

Mysterium
(Asmodee, nyomozós kooperatív társasjáték, 9-99 év)

17.990 Ft
Külső raktáron, 2-3 napon belül szállítható
db
Imagine (Cocktail Games, asszociációs partyjáték, 12-99 év)

Imagine
(Cocktail Games, asszociációs partyjáték, 12-99 év)

8.990 Ft
Külső raktáron, 2-3 napon belül szállítható
db