• Loading...

Szűrők


Dobble, a legnépszerűbb játék. Na, de miért is?

A Dobble játék az amerikai Spot it! magyar megfelelője, ami azt jelenti, hogy Szúrd ki! És igen, pont erről van szó! :)

                                                    

Bízvást állíthatom, hogy Magyarország egyik legnépszerűbb játékához van szerencsénk, ami rendkívül gyorsan belopta magát a szívünkbe, sőt mi több az életünkbe is!

De mégis, hogyan lett egyszerre gyerekek és felnőttek, családok kedvence? Miben rejlik a Dobble játék sikerének a titka? Elárulom!

1, Rendkívül egyszerű a játékmechanizmusa: adott 55 kártya, melyeken 8 különböző tárgy, dolog szerepel (jégkocka, ember, paca, stb.), természetesen mindegyiken más kombinációban, eltérő elhelyezkedéssel és nagyságban, csak hogy érdekes legyen. Ám akármelyik kettő kártyát kiválasztjuk, mindig csak 1, azaz egy megegyezőt fogunk találni. Aki ezt az egyet leghamarabb megtalálja, az nyeri az adott kört.

2, Könnyű, gyorsan megjegyezhető szabályokkal rendelkezik, ráadásul akár 5 féle játékvariációval használható: lehet asztalnál, lehet csak kézben, stb.játszani. Van, hogy úgy nyersz, ha Tiéd a legtöbb kártya, van, hogy úgy, ha leghamarabb megszabadulsz az összes lapodtól. Izgi, mi? :)

3, Egyedül vagy többedmagaddal is játszható: Ha unatkozol, magad elé kaphatod, és felfrissítheted az agyad, memóriád, figyelmed egy pillanat alatt. De akár párban, akár óriási parti játékként is remekül beválik, sőt remek csapattréning, vagy buliban idegeneket összehozó kellék!

3, Korfüggetlen: akár együtt játszhat az egész család, a nagyitól az ovis unokáig, hiszen a különböző korosztályokat csupán csak az eltérő reakcióidő választja el egymástól, ráadásul sok esetben a lurkók gyorsabban ráéreznek a játékokra, mint szüleik. És ez utóbbinak megvan a biológiai háttere is: a gyerekek rövidtávú memóriája sokkal jobb, mint a felnőtteké, így néhány kör után, könnyedén laposra verhet a játékban csemetéd :)

De a gyártó remek ötlettel állt elő: csak azért, hogy az eltérő korosztályos ovisoknak is egymás között legyen sikerélménye, megalkotta a Dobble Kids-t, melyen jól ismert állatfigurák szerepelnek, igaz laponként kevesebb figurával, mint nagytestvérén, egészen pontosan 6-tal.

 4, Tökéletes ajándék a Dobble a fejlesztést igénylő gyerekeknek, mivel a játék érdekességével hosszabb időre lekötheti a figyelmüket, fejleszti türelmüket, koncentrációs képességeiket, reflexeiket, beszédkészségüket, valamint növelheti bennük a versenyszellemet. Figyelemzavaros, ADHD-s gyerkőcöknek, autistáknak kihagyhatatlan játék az otthoni játék palettából.

5, A Dobble nagy előnye, hogy a mérete meglehetősen kicsi, így bárhova magaddal viheted, vonatra, autóba, nyaralásra, hétvégi kirándulásra, sőt ne menjünk nagyon messzire, ha az étteremben hosszan vártok a pincérre és a lurkó kezdi elunni magát, dobd be a tutit!

 6, Amennyiben szeretnél idegen nyelveket tanulni, használd! Mi is azt tesszük! :) Remek tanulást segítő játék iskolásoknak és nyelvtanulóknak, hiszen játék közben sokkal könnyebben, jobban megmarad az ismeretanyag is.

Ha tanulára, tanításra, beszédfejlesztésre használod, készítsd el különböző témakörökben magad, vagy tölts le néhány ötletet a netről!

 

Magyarországon már három típusa is kapható a Dobble játékoknak

A Dobble alapjáték, ami a legrégebben jelent meg hazánkban (lila-citromsárga színű dobozos): ezt a játékot 6-99 éves korig javasolja a gyártó, de én már 3-4 éveseknél is ezzel kezdtem, mert simán veszik az akadályt, csupán az elején meg kellett kérnem őket, hogy tegyék maguk elé az egész paklit, emeljék le a felsőt és arra alapozva szerezzék meg az összes lapot. Fantasztikusan fejleszti a koncentrációt, a jó megfigyelőképességet és a reflexeket még az időseknél is!

A Dobble Kids az egészen kicsiknek szól, a gyártó 4 éves kortól ajánlja, én ezt szintén 3 évesekkel próbáltam, és imádták, főként a cuki állatos figurák miatt Ebben a kiadásban, ahogy már említettem, csak 6 ábra van a kör alakú kártyákon, ezzel is könnyebbé téve a játékot a kisebbeknek.

 

2016 őszén megjelent Magyarországon a Dobble Star Wars játék is, ami a népszerű Star Wars mozi filmsorozatra épül.

A bejegyzéshez kapcsolódó linkek:

Dobble játék (Asmodee, megfigyelés gyorsaság kártyajáték, 6-12 év)

Dobble játék
(Asmodee, megfigyelés gyorsaság kártyajáték, 6-12 év)

5.490 Ft
Külső raktáron, 2-3 napon belül szállítható
db
Dobble Kids (Asmodee, megfigyelés gyorsaság kártyajáték, 4-7 év)

Dobble Kids
(Asmodee, megfigyelés gyorsaság kártyajáték, 4-7 év)

5.290 Ft
Külső raktáron, 2-3 napon belül szállítható
db
Dobble Animals (Asmodee, megfigyelés és gyorsaság kártyajátéka, 6-12 év)

Dobble Animals
(Asmodee, megfigyelés és gyorsaság kártyajátéka, 6-12 év)

5.290 Ft
Készleten, 1 napon belül szállítható!
db