• Loading...

Szűrők


Mozgásfejlesztés játékosan

Szeretném azzal kezdeni, hogy ne feledjük el, nem csak olyan gyermekeknél érdemes mozgásfejlesztő játékokat alkalmazni, akik már láthatóan lemaradásban vannak társaiktól, hiszen minden gyermek számára fontos, hogy fejlődését a lehető legsokrétűbben támogassuk.

Mikortól, hogyan érdemes elkezdeni a mozgásfejlesztést?

Pici kortól alkalmazott mozgásfejlesztő tevékenységek hozzásegítik a gyermeket az aktív tanulási élményekhez, melyek felkeltik az érdeklődését, fejlesztik a képességeit, a személyiségét. Ezek a mozgásfejlesztések jöhetnek napi rutinból (pl. hogyan kell felöltözni), aktív sportolásból (pl. úszás), vagy célzott mozgásfejlesztést segítő játékokból.

Minél korábban kezdjük el alkalmazni a játékokat, akkor ezek nemcsak a fejlesztést szolgálják, de egy mókás, semmiképpen nem kényszerítő, pozitív élményekhez köthető egyveleget adnak a gyermekeknek, melyekbe az egész család bevonható a testvérektől, a szülőkön át a nagyszülőkig.

Sajnos manapság jellemző a mozgásszegény életmód, ezért is fontos, hogy minél hamarabb természetessé váljon gyermekünk számára, hogy mozogni jó és hasznos és olykor szükséges, de nem kötelesség vagy teher. Ezt pedig könnyebben el tudjuk érni játékos, érdekes, interaktív formában, hogy egy örömforrás legyen számára az általános napi testmozgás, vagy a célzott tevékenységek, mint például a motoros készségek (kondicionális képességek, koordinációs képességek, ízületi mozgékonyság) fejlesztése. Hiszen egy jól megválasztott játék közben, ezek a célzott területek is nagymértékű fejlődésen mennek keresztül.

Milyen egyéb pozitív hatásai vannak, ha aktívak gyermekeink és segítjük, fejlesztjük mozgásukat?

  • általánosan segíti a gyermek fejlődését
  • később segíti az egészséges testkép kialakítását és elfogadását
  • segíti a helyes testtartás kialakulását
  • fejleszti a koncentrációs készségeket
  • fejleszti a magbiztosságot
  • segít a stressz elkerülésében és elősegíti a könnyebb kikapcsolódást, alvást
  • és nem utolsó sorban segíti, hogy nyitottabbak legyenek, könnyebben kössenek barátságokat

Fontos a pihenés is!

A sok mozgás mellett, természetesen vannak olyan játékok is, melyekkel „csak” játszhat gyermekünk és észre sem veszi, hogy tanul, fejlődik. Ezek a típusú játékok azért is jók, hiszen nem kell erősen koncentrálni egy feladat megoldására, és egy kicsit ki tud kapcsolódni.

Forrás: healthykids

Mozgásfejlesztő játékok: